zondag 22 juni 2008

Over Peer en zijn zoektocht naar het Geluk (Deel 2)

Net toen Peer aan de Bentley's ging beginnen, zag hij rechts van hem het bord van de afslag waarvan hij net besefte dat hij ze gemist had. "Godverdomme!", dacht hij in zichzelf. Hij zei echter "potvolkoffie!", want gij wilde de naam van de Heer niet misbruiken.
Normaalgezien zou hij nu verder rijden naar de volgende afslag en daar de snelweg terug oprijden in de andere richting. Maar dat was toch zo'n gedoe. Hij keek in zijn achteruitkijkspiegel en besloot het erop te wagen. Gewoon een stukje achteruitrijden. Het is toch te zot om voor die tweehonderd meter, zoveel diesel te verspillen.
Dus hup, pinkers op, en behoedzaam achteruit rijden. Hij vond het toch spannend. Hij was het niet gewend om zomaar verkeersregels te overtreden. Hij zou zelfs midden in de nacht op een kruispunt waar niemand te zien was, voor het rode licht wachten in de gietende regen.
Maar tijdens zijn lange rit was Peer beginnen nadenken. De filosofie van het verkeersreglement. Dat was er toch om voor veiligheid op de weg te zorgen. Het is toch niet onethish om een verkeersregel te overtreden als je zeker weet dat je niemand in gevaar brengt. Je weet het natuurlijk nooit zeker, maar als je het reglement wel altijd volgt, weet je ook helemaal niet zeker dat er geen gewonden gaan vallen. Overtuigd als hij was over de validiteit van zijn redenering, reed hij dus achteruit op de snelweg. Gewaagd!
Zonder problemen, bereikte hij uiteindelijk de afrit die hij moest hebben. Oef! En ook: "So long suckers!", gericht aan al degenen die in zo'n geval wel verder zouden rijden tot de volgende afslag.
Hij was bijzonder trots op zichzelf. Niet alleen had hij succesvol geredeneerd over de geest van het verkeersreglement, hij had bovendien een toer uitgehaald waarvan hij nooit had gedacht dat hij het zou durven. Zijn hart ging tekeer als het hart van iemand die net iets zeer spannends gedaan heeft. Hij voelde zich uitermate goed. Gesterkt door dit gevoel, zag hij het helemaal zitten om André eens stevig uit te gaan kafferen in verband met zijn verjaardagscadeau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten